ΠΕΡΙΟΧΗ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΝΩΓΕΙΑ / VIDEOS

Περιηγηθήκαμε στην Κρήτη. Μαζί με τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων επιχειρήσαμε να διασχίσουμε το φαράγγι της Σαμαριάς. Το 1962 ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός ενώ η χλωρίδα και η πανίδα του είναι ιδιαίτερη. Βρεθήκαμε στο λόφο του Μάλεμε, όπου δόθηκε μια από τις σπουδαιότερες μάχες που για πολλούς ιστορικούς έκρινε τον Αγώνα της Κρήτης εναντίον των Γερμανών, το 1941.

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κρήτης, τα χωριά του Κένδρους που καταστράφηκαν ολοσχερώς ατους Γερμανούς κατακτητές το 1944. Επισκεφτήκαμε το κάστρο των Φράγκων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1271, ως παρατηρητήριο για να ελέγχεται η κίνηση της Μεσογείου.

Φτάσαμε στα Σφακιά, το πιο άγριο και παρθένο μέρος σε όλη την Κρήτη. Ανηφορήσαμε για την Ανώπολη, τόπος συνάντησης όλων των Σφακιανών που παραμένουν αυθεντικοί λεβέντες και πάντα ετοιμοπόλεμοι. Στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, στην εύφορη κοιλάδα κάτω από τον επιβλητικό Ψηλορείτη, αντικρίσαμε τα παραδοσιακά χωριά του Αμαρίου.

Μόλις μια ώρα από τα Χανιά, συναντήσαμε το Ελαφονήσι. Είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα νερά του και την ψιλή λευκή άμμο. Το νησί δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά μέσο όρο 2.500 τουρίστες τη μέρα, ενώ έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Νατούρα 2000.

Βρεθήκαμε στο κατάφυτο χωριό Πατσός, 30 χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο. Το χωριό είναι περικυκλωμένο από πράσινο, με το μοναδικής ομορφιάς, φαράγγι του Αγίου Αντωνίου να στέκεται στους πρόποδές του. Οι κάτοικοι του μας έφτιαξαν ρακί. Τα λεγόμενα ρακοκάζανα συνοδεύονται με άφθονη ρακή, τραγούδια και χορούς μέχρι το πρωί.

Προβληματιστήκαμε από το γεγονός ότι αρκετές από τις ακτές του Νομού Χανίων, απειλούνται με αφανισμό, εξαιτίας των αμμοληψιών και της διάβρωσης. Σταθήκαμε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, η οποία ανήκει στις πιο καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις.

Αντικρίσαμε τον μιναρέ του Νερατζέ Τζαμί που σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό Ωδείο. Δοκιμάσαμε το παραδοσιακό καταϊφι του που φτιάχνεται στο μοναδικό εργαστήρι φύλλου κρούστας και καταϊφιού του Ρεθύμνου. Ανηφορίσαμε στο επιβλητικό φρούριο της Φορτέτζας, που είναι κτισμένο πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας Ρίθυμνας.

Η ιστορία της Κρήτης έχει ταυτιστεί με τον Ψηλορείτη. Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους το βουνό είναι οι βοσκοί. Θαυμάσαμε τη μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Νατούρα 2000. Σήμερα απειλείται από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη.

Επισκεφτήκαμε τα Ανώγεια. Μια πόλη που κάηκε και ξαναφτιάχτηκετρεις φορές. Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στους ενετούς, στους Τούρκους και στους γερμανούς. Φτάσαμε στα Ζωνιανά. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Αφήσαμε πίσω μας την ενδοχώρα του Ρεθύμνου και σταθήκαμε στο Φαράγγι του Κουρταλιώτη που ξεκινά από το χωριό Κοξαρέ και εκτείνεται ως την Πρέβελη. 

Δυτικά από τις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, υψώνεται η Μονή Πρέβελη. Χτισμένη πάνω σε ένα βράχο, με μοναδική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Θαυμάσαμε το Σπήλαιο, που βρίσκεται κάτω από τους πανύψηλους βράχους που περιστοιχίζουν τα Ζωνιανά.

 

Εμφάνιση βίντεο με βάση την ενότητα:

Αξιοθέατα Περιβάλλον Πρόσωπα
Ιστορία Δράσεις Παρεμβάσεις Μαγειρική Προϊόντα
Πολιτισμός Παράδοση Εναλλακτικός Τουρισμός Όλα

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ

Χιλιάδες τουρίστες απολαμβάνουν την αρμονική συνύπαρξη του μινωικού, ενετικού, αιγυπτιακού και τουρκικού πολιτισμού.

ΣΦΑΚΙΑ

Μαύρα πουκάμισα, γκιλότες και κροσσωτά καφαλομάντηλα χαρακτηρίζουν τους Σφακιανούς.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ ΜΗΛΙΑ

Το Ελαφονήσι θυμίζει μικρό τροπικό παράδεισο, ενώ η Μηλιά είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια παλιών αρχοντικών σπιτιών.

ΖΩΝΙΑΝΑ

Η εικόνα που σχημάτισε η κοινή γνώμη για τα Ζωνιανά ένα χρόνο πριν, πλήγωσε τους κατοίκους.

ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Στην Κρήτη το γλέντι έχει έναν συνδυασμό: Καλή ρακί, έναν λυράρη και φυσικά μαντινάδες.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΝΩΓΕΙΑ

Μνημείο της περιοχής αποτελεί ο ’η Γιάννης, στο κέντρο του χωριού. Η αγιογράφησή του ανάγεται στις αρχές του 14ου αιώνα.

Kαλοκαίρι 2009