
ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Χωμένα κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, στις πλαγιές του όρους Ζήρεια, τα Τρίκαλα αποτελούν έναν από τους πιο πολυσύχναστους και ανερχόμενους τουριστικά ορεινούς προορισμούς.
Κοντά στα σύνορα της Ηλείας με την Αρκαδία, η Ανδρίτσαινα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, που αναπτύχθηκε κατά τη Φραγκοκρατία. Σήμερα, το χωριό εντυπωσιάζει με τα αρχοντικά του, τα πλακόστρωτα σοκάκια αλλά και την πλατεία του με τα ψηλά δέντρα και την υπέροχη θέα.
![]() |
![]() |
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
Χωμένα κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, στις πλαγιές του όρους Ζήρεια, τα Τρίκαλα αποτελούν έναν από τους πιο πολυσύχναστους και ανερχόμενους τουριστικά ορεινούς προορισμούς.
Δημιουργείται ανά εποχές στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Ζήρεια. Απλωμένη σε υψόμετρο 1480 μέτρων η λίμνη Δασίου αποτελεί μία από τις τρεις υδάτινες κούκλες του Νομού Κορινθίας.
Φύσει προικισμένη, η Γκούρα ακουμπά στους καταπράσινους πρόποδες τους όρους Κυλλήνη, αγναντεύοντας το οροπέδιο του Φενεού.
Ένα μικρό καταπράσινο χωριουδάκι του δήμου Στυμφαλίας που διατηρεί στο ακέραιο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Μαγειρεύουμε στα Τρίκαλα Κορινθίας το παραδοσιακό Μπουρμπούλι , δηλαδή αρνί με πουρέ μελιτζάνας
Διασχίζουμε την χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, το κατάφυτο μονοπάτι που χωρίζει το όρος Ζήρεια σε δύο επιμέρους κορυφές τη Μικρή και τη Μεγάλη Ζήρεια.
Φωλιασμένη μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος Πεύκης, η Μάννα είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της ορεινής Κορινθίας
Εδώ βρίσκεται το πιο δοξασμένο Ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον Δία.
Ενας από τους πλέον πολυσύχναστους και εντυπωσιακούς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.
Κάνουμε πεζοπορία στο δυτικό τμήμα του Μαινάλου,σε ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια του νομού.
Χτισμένο στην περιοχή της αρχαίας Φειάς το Κατάκολο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μας.
Κάνουμε πεζοπορία δίπλα στο Λούσιο.Περνάμε από την Αρχαία Γόρτυνα, επισκεπτόμαστε τη Μονή Φιλοσόφου που μοιάζει να κρέμεται πάνω στο βράχο αλλά και το Κρυφό Σχολειό.
Κοντά στα σύνορα της Ηλείας με την Αρκαδία, η Ανδρίτσαινα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά.
Είναι από τα σπανιότερα δάση βελανιδιάς, των Βαλκανίων. Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία στα σύνορα Αρκαδίας - Αχαίας.
Επιβλητικά χτισμένη στην άκρη ενός φαραγγιού με πανέμορφα πετρόκτιστα αρχοντικά και πλακόστρωτα σοκάκια η Στεμνίτσα αποτελεί παράδειγμα παραδοσιακού οικισμού.
Σε απόσταση 30χλμ από την πόλη της Πάτρας, στην βορειοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου, βρίσκεται το δάσος της Στροφυλιάς.
Μέσα σε τρεις ημέρες παρουσιάστηκαν δώδεκα ελληνικά παιχνίδια δρόμου, ελληνικοί χοροί, παραδοσιακή μουσική και μιλούν σημαντικοί εκπρόσωποι του πνεύματος σε 40 διαφορετικές πλατείες της Βερόνας.
Βόλτα στην πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας,την Τρίπολη. Πόλη ζωντανή με μεγάλη ιστορία...
Είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου και καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας.
Η Λαμπεία ή Δίβρη είναι ορεινό γραφικό χωριό της Ηλείας, παλιό κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής, κοντά στα όρια με το νομό Αρκαδίας.
Χτισμένο στα 1.150 μέτρα,μέσα σε δάσος από έλατα και καρυδιές ένα πανέμορφο χωριό με 250 κατοίκους που σε καλωσορίζουν με χαμόγελο.
Είναι η πρωτεύουσα της παλιάς Τσακωνιάς, με τους κατοίκους της να μιλούν ακόμα την αρχαία σωζόμενη διάλεκτο.
Ενα πέτρινο χωριό που κρέμεται στο γκρεμό.Στα 1100 μέτρα υψόμετρο τα Λαγκάδια μπορούν να υπερηφανεύονται για τους χτίστες και το καλό κλίμα τους.
Νοτιοδυτικά της Τρίπολης, συναντάμε το Δήμο Βαλτετσίου. Ένα σύμπλεγμα 19 δημοτικών διαμερισμάτων, με αναμφισβήτητη ιστορική σημασία.
Ο Αλφειός ποταμός είναι ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου. Στην αρχαιότητα λατρευόταν ως θεότητα. Η σημερινή εικόνα ρύπανσης προδίδει ανθρώπινη παρέμβαση.
Επιβλητικό το όρος Μαίναλο με τα περίφημα ελατοδάση. Ξεκινήσαμε την εξερεύνησή μας από τα Βλάχικα, κάπου στα δυτικά του Μαινάλου.
Μια βόλτα στα καταπράσινα νερά της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα αλλά και στον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Σπαθάρι.
Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, η πανέμορφη μυθική λίμνη της Στυμφαλίας στέρεψε εντελώς.
Ελάχιστοι οι ρητινοσυλλέκτες στην Κορινθία. Ατελείωτες ώρες μέσα στο πευκοδάσος του Σοφικού μαζεύοντας ρετσίνι.
Σκαρφαλωμένη στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, η Στεμνίτσα απέχει μόλις 46 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.
Η Δημητσάνα ονομάζεται αλλιώς μπαρουταποθήκη του Αγώνα του 1821. Οι δεκατέσσερις μπαρουτόμυλοι τροφοδοτούσαν Μοριά και Ρούμελη.
Η Βυτίνα, χτισμένη σε μια πλαγιά, στους πρόποδες του Μαινάλου, αποπνέει άρωμα ιστορίας και παράδοσης.
Χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων στις παρυφές του Μαινάλου. Ένας τόπος με πλούσια ιστορική κληρονομιά.
Η χωματερή βρίσκεται μέσα στο δάσος του Μαινάλου παρόλο που πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με το πρόγραμμα Natura.
Η πόλη μπορεί να βρίσκεται στη μετα-λιγνιτική εποχή, το πρόβλημα της ρύπανσης όμως που προκαλούν οι μονάδες της ΔΕΗ παραμένει άλυτο.
Ο ποταμός πήρε το όνομα του από τις νύμφες που έλουσαν τον Δία, μετά τη γέννησή του. Ράφτινγκ στο ποτάμι και η αδρεναλίνη στα ύψη.
Ο δήμος Φαλαισίας έχει έκταση 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελείται από 28 χωριά εκ των οποίων κάηκαν τα 24.
Νοτιοανατολικά της Τρίπολης, λίγο έξω από το χωριό Καλτεζές, δεσπόζει η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών.
Στην αρχιαότητα ο ναός αποτέλεσε καταφύγιο για μεγάλες προσωπικότητες. Ζήτησαν την βοήθεια και την προστασία της μεγάλης θεάς.
Το σπήλαιο χρονολογείται πάνω από τρία εκατομμύρια χρόνια. Ανακαλύφθηκε το 1892 και αξιοποιήθηκε πρόσφατα.
Απρόσιτο, στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, κρύβεται ένα από τα σημαντικότερα λημέρια της κλεφτουριάς, το χωριό του Κολοκοτρώνη.
Λίγα μέτρα από την πλατεία της Ζατούνας σώζεται το σπίτι όπου έμενε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Αρκαδία.
Η Αρχαία Κόρινθος. Από τη νεολιθική εποχή έως το 19ο αιώνα γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής αλλά και σημαντικών καταστροφών.
Η γενέτειρα του καλού κρασιού. Ο αμπελώνας της Νεμέας είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων με αμπελοκαλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων.
Η παρασκευή της μουσταλευριάς. Το παραδοσιακό γλύκισμα με βασική ύλη το μούστο από τα σταφύλια.
Διασχίζουμε την κοιλάδα του Φενεού, σε μια διαδρομή γεμάτη καστανιές, καρυδιές, έλατα και πεύκα.
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλει ήρθε στην Ελλάδα, το 1967. 'Εξι χρόνια μετά έκανε την πρώτη ανασκαφή στη Νεμέα.
Οι παραλιακοί δρόμοι, τα σπίτια και τα καταστήματα δίπλα στη θάλασσα, κινδυνεύουν να βρεθούν μέσα στο νερό.
Το μοναδικό τοπίο του Κορινθιακού Κόλπου από ψηλά έρχεται σε αντίθεση με την καταστροφή της υποθαλάσσιας ζωής που προκαλούν οι βιομηχανίες.