ΠΕΡΙΟΧΗ / ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΟ / VIDEOS

Κατεξοχήν κτηνοτροφικός οικισμός, φημίζεται για τα νόστιμα κρεατικά του. Στη μοναδική αλλαντοποιία παράγονται 3 είδη λουκάνικου.
 

ΟΙΝΟΣ

Οι αμπελώνες της οικογένειας Βουρβουκέλη είναι βιολογικής καλλιέργειας

ΣΜΙΝΘΗ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Προσοχή στην λεπτομέρεια και κυρίως στο πως γίνεται το φύλλο του καλού μπακλαβά.

ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Φτιάχνουμε και δοκιμάζουμε παραδοσιακή θρακιώτικη πίτα, γυριστή στα κάρβουνα.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ Δ. ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ

Γυρίσματα χωρίς μαγειρέματα δεν γίνεται. Βρεθήκαμε σε εστιατόριο στην παλιά πόλη της Ξάνθης...

ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ

Πρόκειται για αλλαντικό με μόλις δύο συστατικά. Το κρέας και το αλάτι.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ

Οι κεχαγιάδες (κτηνοτρόφοι) κυνηγάνε τα ζώα τους στα βουνά, τα αιχμαλωτίζουν και στη συνέχεια απλώς τους ανήκουν. Επίσκεψη σε τυροκομείο.

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Η παρασκευή της μουσταλευριάς. Το παραδοσιακό γλύκισμα με βασική ύλη το μούστο από τα σταφύλια.

ΚΡΑΣΙ ΝΕΜΕΑ

Η γενέτειρα του καλού κρασιού. Ο αμπελώνας της Νεμέας είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων με αμπελοκαλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων.

ΛΕΙΨΟΙ ΤΡΥΓΟΣ

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού οι αμπελώνες. Στα τέλη καλοκαιρριού η ώρα του τρύγου σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης γιορτής.

ΛΕΙΨΟΙ ΚΑΚΑΒΙΑ

Δοκιμάσαμε ντόπιες νοστιμιές. Γεμιστό κατσίκι, μαύρο πιλάφι με μελάνι αλλά και κακαβιά φτιαγμένη από καπετάνιο.

ΜΗΛΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μάθαμε πως φτιάχνονται τα περίφημα παραδοσιακά πιτταράκια της Μήλου.

ΚΙΜΩΛΟΣ ΛΑΔΕΝΙΑ

Ζύμη, ντομάτες, κρεμμύδι, λάδι, αλάτι, πιπέρι. Δοκιμάσαμε την παραδοσιακή Λαδένια, την πίτα της Κιμώλου.

ΣΙΦΝΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ

Στην καρδιά του Αρτεμώνα εδώ στη Σίφνο, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές.

ΣΕΡΙΦΟΣ ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Στο νησί φτιάξαμε και δοκιμάσαμε ρεβυθοκεφτέδες με φρέσκα ντόπια προϊόντα.

ΚΥΘΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΠΙΤΕΣ

Παραδοσιακές πίτες. Δοκιμάσαμε το Κολώπι, μια σκεπαστή σπανακόπιτα και θερμιώτικες τυρόπιτες.

ΚΥΘΝΟΣ ΤΥΡΙ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ

Η κοινωνία ασχολείται και με την εκτροφή κατσικών. Το γάλα τους, χρησιμοποιείται για το παραδοσιακό τυρί.

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Αναπαραγωγή και εκτροφή γίνεται σε αρμονία με την φύση. Μαγειρεμένο το αγριογούρουνο, ικανοποιεί απόλυτα τον ουρανίσκο.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕΛΙ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

Ο τρύγος μελιού έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Στο καταπράσινο δάσος της Σιθωνίας όμως, η παράδοση συνεχίζεται.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Τα λεωφορεία με προορισμό το Αγιο Όρος, σταματούσαν σο χωριό για να κρυώσει η μηχανή. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για να ανοίξει το μαγαζί του ο Μιλτιάδης.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΕΛΙ

Η επεξεργασία του γίνεται σε σύγχρονη αίθουσα τυποποίησης, με βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ ΚΥΜΗΣ

Δοκιμάσαμε και το παραδοσιακό γλυκό της Κύμης, τα αμυγδαλωτά φτιαγμένα με φρέσκα αυγά και πολλά αμύγδαλα.

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

Όποιος επισκέπτεται την Κρήτη, δοκιμάζει τα ξεροτήγανα που φτιάχνονται με φρεσκα τοπικά προϊόντα και πολύ μεράκι.

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ

Οι κτηνοτρόφοι μένουν για αρκετούς μήνες στα ονομαζόμενα μητάτα. Το καθένα διαθέτει το καζάνι του για την παρασκευή του τυριού.

ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ ΧΩΡΙΟ ΠΑΤΣΟΣ

Το χωριό είναι γνωστό για το καζάνιασμά του στη ρακί, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες ανάλογα με την σοδειά.

ΧΩΡΙΟ ΖΕΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Το καζάνι σιγοβράζει πάνω από 8 ώρες, μέχρι η θερμοκρασία να αγγίξει τους 95 βαθμούς Κελσίου.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Έχει ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ελαιόδεντρα και είναι από τους αρχαιότερους της Ελλάδας, ηλικίας τριών χιλιάδων ετών.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Αν και η ανατολική Βοιωτία υποφέρει από τη βιομηχανοποίηση, στο νομό ανθεί η γεωργία. Κάποιοι μάλιστα, έχουν επιλέξει τις βιολογικές καλλιέργειες.

ΜΟΛΑΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Δεκάδες ταξιδιώτες σπεύδουν για να δοκιμάσουν τις γεύσεις της Ελένης Γρηγοράκου και τη σπεσιαλιτέ της, που είναι γίδα στιφάδο.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΝΗ

Το πράσινο σαπούνι φτιάχνεται στην πόλη για περισσότερο από 10 αιώνες. Για την παρασκευή του χρειάζονται λάδι, σπίρτο, νερό, αλάτι και φύλλα λεμονιού.

ΨΑΡΑΔΕΣ ΝΕΑΠΟΛΗ

Με περισσότερα από 250 καΐκια η Νεάπολη έχει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους.

ΕΛΙΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

Τώρα είναι η εποχή που οι περισσότεροι αγρότες περνούν ατέλειωτες ώρες στους ελαιώνες τους.

ΣΥΓΚΛΙΝΟ

Στη Μάνη γίνεται το παραδοσιακό σύγκλινο, το καπνιστό χοιρινό. Το κάπνισμα του χοιρινού, γίνεται με φασκόμηλο.

ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ

Λόγω της εύφορης γης, ο κάμπος ήταν ένας κήπος ο οποίος τροφοδοτούσε με φρούτα και λαχανικά την πρωτεύουσα.

ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ ΟΙΝΟΣ

Ο γιος του θεού Διόνυσου, έμαθε στους Χιώτες να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το μαύρο κρασί.

ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑ

Μια ομάδα 20 γυναικών ίδρυσε πριν από 10 χρόνια το δικό της Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό. Φτιάχνουμε μαζί τους ένα ποντιακό ζυμαρικό, το σιρόν.

ΠΑΤΑΤΑ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

Οι κλιματολογικές συνθήκες και οι σύγχρονες μέθοδοι συντέλεσαν στην αναγνώρισή της, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΣΕΡΡΩΝ

Έφτασε στις Σέρρες από τον προσφυγικό πληθυσμό και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Βυζαντινής παράδοσης.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

Οι πρώτες αναφορές για κατανάλωση του φυκιού εντοπίζονται αιώνες πριν από τους Αζτέκους στο Μεξικό.

ΝΕΟ ΣΟΥΛΙ

Κάθε οικογένεια φτιάχνει το δικό της τσίπουρο, ενώ στο χωριό έχουν απομείνει μόλις 20 καπνοπαραγωγοί.

ΓΛΥΚΟ ΑΚΑΝΕ

Είναι ένα είδος λουκουμιού, που βράζει πολλή περισσότερη ώρα και έχει ρίζες από την τουρκοκρατία.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ

Ένα από τα παροδοσιακά φαγητά που μαγειρεύεται το Πάσχα είναι οι παποούδες, με βασικό συστατικό τη συκωταριά.

ΦΑΡΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στο αγρόκτημα που βρίσκεται κοντά στην Κερκίνη "συγκατοικούν", γαλοπούλες, χοίροι και πρόβατα βιολογικής γεωργίας.

ΚΡΟΚΟΣ

Πρόκειται για ένα κυκλάμινο, που κρύβει το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο. Κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα Σαφράν στον κόσμο.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη στα Ελληνικά δάση. Περίπου 150 από αυτά είναι φαγώσιμα, ενώ 15 θανατηφόρα.

ΤΡΟΥΦΑ ΔΑΣΗ ΓΡΕΒΕΝΑ

Είναι ένα είδος υπόγειου μανιταριού, ένας μύκητας. Έχει τεράστια γαστρονομική αξία. Ένα κιλό τρούφας μπορεί να πουληθεί μέχρι και 5 χιλιάδες ευρώ.

ΒΑΤΡΑΧΟΠΟΔΑΡΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρώγονται τηγανητά, αλλά μπορούν να μαγειρευτούν και με μπεσαμέλ. Συνοδεύονται πάντα με τσιπουράκι.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΟ

Κατεξοχήν κτηνοτροφικός οικισμός, φημίζεται για τα νόστιμα κρεατικά του. Στη μοναδική αλλαντοποιία παράγονται 3 είδη λουκάνικου.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΟΝ

Στον 'Αγιο Νικόλαο Ευρυτανίας μαγειρεύουμε χοιρινό με κάστανα ένα παραδοσιακό φαγητό της περιοχής, καθώς το τοπίο είναι γεμάτο καστανιές.

ΦΕΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Γευόμαστε τη φέτα που παρασκευάζεται στο νομό και είναι ιδιαιτέρως νόστιμη. Μαθαίνουμε, ότι η νοστιμιά της έχει να κάνει με το τι τρώνε τα ζώα.

ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος λένει οι ντόπιοι, είναι με πεπόνι, σύκα ή σταφύλια.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Ένα πρωτότυπο μουσείο, όπου όλη η ιστορία του ψωμιού και του ζυμώματος, ξετυλίγεται στα μάτια του επισκέπτη.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και στολίζουν πάντα το εορταστικό τραπέζι.

ΠΑΣΠΑΛΟΠΙΤΑ ΣΚΟΤΙΝΑ

Οι γυναίκες του οικισμού φημίζονται για τις πίτες τους. Για την εκτέλεσή της χρειάζονται μεταξύ άλλων χόρτα βρασμένα, καλαμποκίσιο αλεύρι και λάδι.

ΣΑΡΜΑΔΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ένα παραδοσιακό φαγητό που στολίζει το γιορτινό τραπέζι. Οι σαρμάδες είναι οι Καστοριανοί λαχανοντολμάδες.

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΑ

Το φοβερό Οινόκαστρο της Achaia clauss ιδρύεται το 1861, σ' έναν πανέμορφο λόφο νοτιοανατολικά της πόλης.

ΠΟΤΟ ΤΕΝΤΟΥΡΑ

Με τα διάφορα εκχυλίσματα και το γλυκό του άρωμα η τεντούρα είναι ιδανικό ως χωνευτικό. Αποτελείται από αρωματικές ύλες με βάση την κανέλλα.

ΠΕΣΤΡΟΦΕΙΑ ΧΩΡΙΟ ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ

Δίπλα στις πηγές και κατά μήκος του ποταμού Αροανίου, αναπτύσσεται ραγδαία η εκτροφή της πέστροφας και του σολομού.

ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΓΡΙ ΓΡΙ

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης είναι συνεχιστής μιας μεγάλης παράδοσης. Της τυρόπιτας Γριγρι. Η ιστορία του μαγαζιού του ξεκινάει γύρω στο 1960.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Στην Παραμυθιά, παρέα με δύο από τις κυρίες του γυναικείου συνεταιρισμού «ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ» μαγειρέψαμε μια παραδοσιακή μακαρονόπιτα.

ΙΧΘΥΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην Πρέβεζα λειτουργεί ο μοναδικός στην Ελλάδα κρατικός ιχθυογεννητικός σταθμός, για την παραγωγή ψαριών του αλμυρού νερού.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΠΑΡΓΑ

Μαζί με τον 8χρονο Αλέξη, μαγειρεύουμε μοσχάρι Παργινό. Μια συνταγή, που του την έχει μάθει η γιαγιά του.

ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΟΥΡΟΣ

Από το νομό Πρέβεζας προέρχεται το 1/3 του συνολικού χοιρινού κρέατος της Ελλάδας. Μόνο κατά μήκος του ποταμού Λούρου υπάρχουν 5 σφαγεία.

ΟΥΖΕΡΙ ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο επίκεντρο της διασκέδασης της πόλης τα περίφημα ουζερί. Υπάρχουν περίπου 30 μαγαζιά, που προσφέρουν ψάρι και γαρίδες του Αμβρακικού.

ΤΣΙΡΟΝΙΑ

Μαζί με τις γυναίκες του γυναικείου συνεταιρισμού στο χωριό Ψαράδες, μαγειρεύουμε τα τσιρόνια που είναι τα μικρά ψάρια της μεγάλης Πρέσπας.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΡΕΣΠΕΣ

Προστατεύονται από την Ε.Ε. Η καλλιέργεια ξεκίνησε, όταν οι παλιότεροι τα φύτευαν δίπλα στο νερό για λόγους υδροοικονομίας.

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ

Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φλώρινας. Στην περιοχή γεννήθηκε η Βούλα Πατουλίδου που πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακές της Βαρκελώνης.

ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Η ποικιλία ξινόμαυρο ή αλλιώς Ποπόλκα όπως λέγεται, που καλλιεργείται στους αμπελώνες του Αμύνταιου, δίνει τον περίφημο ροζέ αφρώδη οίνο.

ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Στον οικισμό Καστράκι Καλαμπάκας, επισκεφθήκαμε ένα εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων και είδαμε πως φτιάχνεται το παραδοσιακό σουτζούκι.

ΠΡΑΣΟΤΗΓΑΝΙΑ

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα η σπεσιαλιτέ είναι ό,τι μαγειρεύεται με πράσο. Για την πρασοτηγανιά χρειάζεται κρέας χοιρινό, πράσα, αλάτι, πιπέρι και λάδι.

ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ

Περίπου εξακόσια τσιπουράδικα υπάρχουν στο Βόλο δίνοντας ξεχωριστό χαρακτήρα στην πόλη .

ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ

Τα μυστικά του παραδοσιακού φαγητού του Πηλίου αποκαλύπτονται στις Πινακάτες.

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Το περίφημο ξινόμαυρο σταφύλι της Νάουσας γεννά ένα υπέροχο κρασί. Η Μπουτάρης ξεκίνησε από το 1879 την οινοποίηση των σταφυλιών της περιοχής.

ΡΕΒΑΝΙ

Το γλυκό σήμα κατατεθέν της Βέροιας. Το φτιάχνουν στα μαγαζιά, το φτιάχνουν και στα σπίτια. Το απολαμβάνουν παντού.

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Στην Αριδαία βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια βιολογικής γεωργίας του Νομού Πέλλας.

ΜΕΣΙΕ ΜΙΝΙΜΑΛ

Μεγάλωσε και πρωτοέπαιξε μουσική στα Γιαννιτσά. Δεν ξεχνά την πόλη του, στην οποία παρουσίασε και τον πρώτο δίσκο του τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΣΤΙΦΑΔΟ ΑΡΙΔΑΙΑ

Το πασίγνωστο μερακλίδικο φαγητό. Μαγειρεμένο με το τοπικό κρεμμύδι που το λένε κοκκάρι.

ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΙ

Στο ξενώνα του κύριου Στράτου δοκιμάσαμε το καλύτερο τσουμπλέκι της Έδεσσας.

ΕΓΚΛΟΥΒΗ

Το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας έχει παραδοσιακά σπίτια, περιβάλλεται από χαράδρες και είναι διάσημο για τις φακές του.

ΛΑΔΟΠΙΤΑ

Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Λευκάδας. Απλό στην παρασκευή του, λιτό και νόστιμο.

ΤΣΙΕΡΟΣΑΡΜΑΣ

Στη Σταυρούπολη βλέπουμε και μαθαίνουμε πως φτιάχνεται η θρακιώτικη λιχουδιά που συγκινεί τους καλοφαγάδες.

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Ένα κοτόπουλο διαφορετικό από τα άλλα έρχεται να συμβάλει με τον τρόπο του σ’ ένα απολαυστικό μεθύσι γεύσεων.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μια σπιτική συνταγή για τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες που έχουν φίλους σε όλη την Ελλάδα.

ΕΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η κρητική γη είναι σπαρμένη με λιόδεντρα από τα οποία βγαίνει ένα θαυμάσιο λάδι.

ΚΡΑΣΙΑ

Η τέχνη του κρασιού στο Ηράκλειο ακουμπάει σε μια παράδοση χιλιάδων χρόνων.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΓΛΕΝΤΙ

Μια ξεχωριστή συνταγή για μπακαλιάρο και ένα κρητικό γλέντι για να πάει κάτω.

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ

Μια παραλλαγή που βασίζεται στις πέτουλες, ένα είδος πίτας που φτιάχνουν στην Μεσσηνία.

ΑΛΥΚΕΣ

Η Αλυκή Κίτρους είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας και συλλέγονται από αυτήν τόνοι αλατιού.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΛΥΚΟ

Μια παραλλαγή του μιλφέιγ με επιβλητικό όνομα και γεύση από το Ελατοχώρι Πιερίας.

ΦΑΡΣΑΛΑ ΧΑΛΒΑΣ

Η ιστορία της πόλης χάνεται στα βάθη των αιώνων, μέχρι τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Από τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού Λάρισας, που φημίζεται μεταξύ άλλων για το καλό της τσίπουρο.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

Μια ακόμη ιδιαίτερη συνταγή που συνδυάζει τα μακαρόνια με την πίτα.

ΨΑΡΕΜΑ

Το πεζόβολο είναι ένα ένας διαχρονικός τρόπος ψαρέματος και ο ποταμός Άραχθος κατάλληλος για επίδειξη.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΓΙΔΑ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Γνωστός ο τραχανάς, πασίγνωστη η γίδα. Βλέπουμε τι γίνεται όταν συνδυάζονται σε ένα πιάτο.

ΙΒΑΡΙΑ

Ο κυρίαρχος τρόπος ψαρέματος στη λιμνοθάλασσα του Μεσολλογίου. Τα ιβάρια έχουν παράδοση πέντε αιώνων.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΛΟΗ

Στη Ναύπακτο μπαίνουμε στην κουζίνα της Μαρίας Λόη που μας φτιάχνει ζυμαρόπιτα με τη συνταγή της γιαγιάς.

ΠΙΠΕΣ

Η καπνοσύριγγα, είναι περισσότερο γνωστή ως πίπα και η κατασκευή της απαιτεί γνώση και δεξιοτεχνία.

ΚΑΠΝΟΣ

Η Καβάλα ήταν κάποτε το μεγαλύτερο κέντρο εμπορικής επεξεργασίας καπνού στη Βόρεια Ελλάδα.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΠΟΜΠΑΡΙ

Ένα ιδιαίτερο φαγητό που απαιτεί μαστοριά, αλλά αποζημιώνει στο έπακρο με τη νοστιμιά του.

ΨΑΡΕΜΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Με τους ψαράδες της Θάσου και στη θάλασσα, αλλά και στο τραπέζι.

ΦΥΤΩΡΙΟ

Έξω από την Χρυσούπολη βρίσκεται το φυτώριο του Δασαρχείου Καβάλας, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τις 200.000 φυτά.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑ

Κουλακλί Μαντί, μια παραδοσιακή συνταγή της παλιάς Καρβάλης, για ιδιαίτερες περιστάσεις.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

Μια νηστίσιμη σπεσιαλιτέ φτιαγμένη με πολύ μεράκι, η οποία συνάδει με το πνεύμα των ημερών, αλλά και με την… όρεξη πολλών.

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ

Στην οικοτουριστική μονάδα της, η κυρία Βενετσάνου μας μαγειρεύει με τον δικό της τρόπο.

ΑΣΤΑΚΟΣ ΓΙΑΧΝΙ

Μια σπέσιαλ και ασυνήθιστη συνταγή για τον αστακό, η οποία αποτελεί έξοχη γευστική πρόταση.

ΤΖΙΒΑΕΡΙ

Ένα ταβερνάκι "όαση" για τους λάτρεις των καλών μεζέδων και της παραδοσιακής μουσικής.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΦΟΓΑΤΣΑ

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό τσουρέκι. Η κερκυραϊκή Φογάτσα είναι το τσουρέκι της Ανάστασης.

ΤΣΙΛΙΧΟΥΡΔΑ

Λέγεται και τσιλικουρδιά. Είναι η μαγειρίτσα όπως την φτιάχνουν στην Κέρκυρα, στεγνή, όχι σούπα.

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ

Κατσικάκι γεμιστό όπως το φτιάχνουν στην Πάτμο το Πάσχα, αλλά και στους γάμους και στις μεγάλες γιορτές.

ΑΥΓΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Βαφή κόκκινων αυγών στην Πλατεία Σπιανάδας στην Κέρκυρα, με ζουμί από παντζάρια.

ΠΟΥΓΚΙΑ

Το παραδοσιακό γλυκό της Πάτμου το οποίο προσφέρεται στις γιορτές και στους γάμους.

ΑΥΓΑ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Στην Αλόννησο τα «Γυρίσματα» βάφουν αυγά, ένα αγαπημένο Πασχαλινό έθιμο.

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ

Το παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας. Χοντρό μακαρόνι με κοκκινιστό κόκορα ή μοσχάρι

ΑΚΟΥΜΙΑ

Ένα παραδοσιακό γλύκισμα που φτιάχντεαι σε κάθε γιορτή του χρόνου.

ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Ένα τοπικό έδεσμα που ξεχωρίζει. Φτιαγμένη με μεράκι και αγνά υλικά, με βασικό συστατικό το κατσικίσιο τυρί του νησιού.

ΓΙΔΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Ένας ξεχωριστό είδος, το οποίο είναι γνωστό για τις μεγάλες επιδόσεις του στην παραγωγή γάλακτος.

ΚΑΤΣΙΚΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Διαλεχτά προϊόντα και ιδιαίτερες συνταγές κρύβει η Σκόπελος, όπως αυτή για το κατσικάκι της, αλλά και τα περίφημα δαμάσκηνα, ψημένα ή όχι.

ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Στον Τριπόταμο της Τήνου φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό έδεσμα με λιαστές ντομάτες, κουρκούτι και μάραθο.

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Πολύ γνωστό προϊόν της Τήνου. Η περίοδος της συγκομιδής προσφέρθηκε για την καταγραφή της διαδρομής της από το χωράφι στο… τσουκάλι.

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ

Βασικό συστατικό της, εκτός του κρεμμυδιού, είναι η τυροβολιά, παραδοσιακό τυρί της Μυκόνου. Το ίδιο τυρί χρησιμοποιούν και για τη μελόπιτα.

ΨΑΡΙ ΑΛΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΑ

Με θέα το παλιό λιμάνι των Σπετσών, μια σφυρίδα μαγειρεύεται σύμφωνα με μια παραδοσιακή συνταγή.

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ

Τα αμυγδαλωτά της Ύδρας, όπως αυτά που μας φτιάχνουν, είναι ονομαστά λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς τους.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΠΟΡΟΣ

Μια γλυκιά συνταγή με βάση το λεμόνι, συσχετίζει τον Πόρο με τον Γαλατά και το λεμονοδάσος.

ΣΟΥΦΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μια ικαριώτικη συνταγή του σουφικού, το οποίο έχει ως βάση τις μελιτζάνες και πολλά ακόμη υλικά.

ΠΗΓΗ

Ορεινό χωριό της Ικαρίας με απέραντη θέα προς το πέλαγος, ηρεμία και ομορφιά.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ένα κτήμα στην Ικαρία συνδυάζονται οι βιολογικές καλλιέργειες με την τουριστική δραστηριότητα.

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Η κυρία Έφη μοιράζεται την συνταγή για το γεμιστό κατσικάκι, κατευθείαν από τον Πύργο Πυθαγορείου.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το μυστικό της… επιτυχίας για μοσχαράκι ραγού με χοντρό μακαρόνι, κατευθείαν από το Αργάσι της Ζακύνθου.

ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ

Φτιάχνουμε στις Μένητες μια φουρτάλια, την παραδοσιακή Ανδριώτικη ομελέτα.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ

Πάμε στου Ζοζέφ, να γευτούμε παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΘΟ

Στο γνωστό εστιατόριο «Το πλακόστρωτο» μας αποκαλύπτουν ακόμη μια ιδιαίτερη συνταγή και μιας φτιάχνουν χοιρινό με μάραθο.

ΧΑΛΒΑΔΟΠΙΤΑ

Παρασκευή της παραδοσιακής χαλβαδόπιτας και του ονομαστού συριανού λουκουμιού.

ΣΟΥΜΑΔΑ

Παραδοσιακή παρασκευή του ποτού που πίνεται ευχάριστα ως αναψυκτικό και έχει σαν βάση τα αμύγδαλα.

ΠΛΙΓΟΥΡΙ

Μια παραδοσιακή συνταγή της Κω για χοιρινό με πλιγούρι, η οποία προέρχεται από τα παλιά χρόνια.

ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ

Μια συνταγή με… περιεχόμενο, περιμένει τους καλοφαγάδες και τους μάστορες της κουζίνας.

ΚΡΑΣΟΤΥΡΙ

Το κατεξοχήν παραδοσιακό προϊόν της Κω είναι το κρασοτύρι και η παρασκευή του διατηρεί παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ

Στην Ίο μας δείχνουν τη συνταγή για γεμιστούς κολοκυθοανθούς.

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Στο λιμάνι της Νάξου μας μαγειρεύουν καλαμάρι γεμιστό που το συνοδεύουν με ντάκο.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Φτιάχνουμε χταποδάκι στο λιμάνι του νησιού και μπαίνουμε στον κόσμο της αυθεντικότητας και της απλότητας.

ΠΑΣΤΕΛΙ – ΡΑΚΙ

Στην Αμοργό φτιάχνουμε σπιτικό παστέλι και ψημένη ρακί, προϊόντα αγνά και παραδοσιακά.

ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΙΑ

Παρακολουθούμε μερικές από τις παραδοσιακές μεθόδους σπογγαλιείας με ένα αυθεντικό σφουγγαράδικο της Καλύμνου.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Στην Περίσσα μας φτιάχνουν μελιτζάνα τυλιχτή και ντοματάκι γεμιστό, για να μας δείξουν ότι η Σαντορίνη δεν είναι μόνο η καλντέρα της.

ΜΑΤΣΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Στην Ανω Μεριά δοκιμάζουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά που τα λένε ματσάτα συνδυασμένα με κοκκινιστό κουνέλι.

ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΟ ΚΡΑΣΑΤΟ ΚΥΘΗΡΑ

Αγριο κατσικάκι, μεθυσμένο με κόκκινο κρασί. Μια συνταγή πεντανόστιμη!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Μαγειρεύουμε τον παραδοσιακό ξυνόχοντρο τραχανά με μελιτζάνες στον Κάλαμο Κυθήρων .

ΠΟΙΜΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΣΟΥ

Γνωρίζουμε τις ποιμενικές κατοικίες της Κάσου, γνωστές και ως "μητάτα" και μαγειρεύουμε μακαρούνες με σιτάκα.

ΚΡΑΣΙ ΛΗΜΝΟΥ

Η μοναδικότητα της ποικιλίας του Μοσχάτου Αλεξάνδρειας παραμένει ο χρυσός καρπός εκατοντάδων αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου.

ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ

Ειναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί του νησιού. Τα Γυρίσματα όχι μόνο το γεύθηκαν,αλλα και κατέγραψαν τον τρόπο παρασκευής του.

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Μαζί με τους ψαράδες της Καλλονής ψαρεύουμε και μαγειρεύουμε την πιο γνωστή σαρδέλα της Ευρώπης.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

Μαγειρεύουμε μακαρόνια Κουφωτά, με τη Λιλιώ Καραγιώργη η οποία μαθαίνει τον ανηψιό της να "κουφώνει" μακαρόνια.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Μαγειρεύουμε γιουβέτσι σουπιες στον Πέρα Γιαλο

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΚΙΑΘΟΣ

Μαγειρεύουμε σολωμό με αγκινάρες σε ένα εστιατόριο που στεγάζεται σε ανακαινισμένο ανεμόμυλο εκατόν πενήντα ετών.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Μαγειρεύουμε κατσικάκι σκυριανό με λαχανικά σε μια υπέροχη βεράντα του νησιού.

ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ

Οι κάτοικοι της Αλοννήσου κρατάνε τις μνήμες του παραδοσιακού αλωνίσματος ζωντανές.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια υπέροχη αυλή της πόλης των Ιωαννίνων μαγειρεύουμε μελιτζάνα γεμιστή με ψαρονέφρι, μπέικον και κρέμα γάλακτος σε μια μοντέρνα συνταγή της Ελένης.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ΠΑΣ Γιάννενα είναι η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα όλων στην Ήπειρο και μια από τις πιο δυναμικές ομάδες ποδοσφαίρου στην ελληνική επαρχία.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Με τις πρώτες ακτίνες του ηλίου ξεκινάμε το ψάρεμα της γαρίδας στον Αμβρακικό. Στη συνέχεια τις μαγειρεύουμε ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή της Πρέβεζας.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

Μαζεύουμε χόρτα στους πρόποδες του Μαινάλου και μαγειρεύουμε αρνάκι φρικασέ.

ΡΕΒΑΝΙ ΦΩΚΙΔΑ

Σε ένα από τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του Γαλαξιδίου φτιάχνουμε το παραδοσιακό γλυκό των ναυτικών της πόλης: ρεβανί με ρύζι.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ψηλά στον Κίσσαβο, στο χωριό Ανατολή μαγειρεύουμε δύο παραδοσιακά εδέσματα «πλαστή» πίτα και σαγανάκι από τυρί Μπάτζο.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Μαγειρεύουμε αρνάκι κοκκινιστό με κάστανα και κυδώνια.

Kαλοκαίρι 2009